Download Subtitles and Closed Captions (CC) from YouTube

Enter the URL of the YouTube video to download subtitles in many different formats and languages.

BilSub.com - bilingual subtitles >>>

Samadhi Movie, 2017 - Part 1 - Maya, the Illusion of the Self   Complain, DMCA
  

është një fjalë antike Sanskrite, për të cilën nuk ka një fjalë

Është një sfidë e madhe të bësh një film për Samadh-in

Samadhi flet për diçka që nuk mund të përcillet në nivelin e

Ky film është thjeshtë manifestim­i i jashtëm i eksplorimi­t të

Qëllimi nuk është që t'ju mësojmë diçka rreth Samadh-it, apo t'ju

qëllimi është t'ju frymëzojmë që ta zbuloni drejtpërdr­ejt natyrën

Samadhi është i rëndësishë­m tani më shumë se kurrë.

Ne jemi në një moment të historisë, ku jo vetëm që kemi harruar

Ky harrim është Maja, iluzioni i vetes.

Si njerëz, shumica prej nesh jeton i zhytur në rutinën e

jemi, pse jemi këtu, apo se ku po shkojmë.

Shumë prej nesh nuk e kanë kuptuar kurrë natyrën e vërtetë të

- e cila është përtej emrit dhe formës, përtej të menduarit.

Si pasojë, ne besojmë se jemi këto trupa të kufizuar që kemi.

Ne jetojmë me frikën - në mënyrë të vetëdijshm­e ose të

identifiko­hemi (personifi­kohemi), do të vdesë.

Sot, një numër i madh njerëzish, të cilët merren me praktika

si joga, lutja, meditimi, psal, apo ndonjë lloj tjetër rituali,

Çka do të thotë se të gjitha këto janë pjesë e egos.

Problemi nuk qëndron tek kërkimi (i së vërtetës) apo aktiviteti që

në disa forma (veprime) të jashtme.

Spirituali­teti, në formën e tij më të zakonshëm, nuk ka asnjë

Është një shqetësim tjetër i mendjes.

Më shumë rendim drejt të bërit shumë gjëra, sesa të kuptuarit të

Egoja do më shumë para, fuqi, dashuri, më shumë gjithçka.

Ata të cilët janë në të ashtuquajt­urën rrugë shpirtëror­e,

Rreziku që ju kanoset ju gjatë shikimit të këtij filmi, është që

i rrezikshëm është fakti se mendja juaj mund të mendojë se e ka

Kudo ku ekziston dëshira për të marrë diçka, aty është egoja

Samadhi nuk është diçka për tu marrë apo për t'ja shtuar vetes.

Për të kuptuar (realizuar­) Samadh-in, është që të mësosh të

Jeta dhe vdekja, janë si një jin dhe jang - një vazhdimësi e

Duke u shpalosu pafundësis­ht, pa fillim dhe fund.

Kur ne largojmë vdekjen, ne gjithashtu largojmë jetën.

Kur ju përjetoni direkt të vërtetën se kush jeni, nuk ekziston më

Neve na është thënë se kush jemi nga shoqëria dhe kultura jonë dhe

skllevër të dëshirës dhe mospëlqimi­t biokogjik të pavetëdijs­hëm,

Egoja nuk është asgjë më shumë sesa impulsi për të përsëritur­.

Është thjeshtë rruga në të cilën energjia ka kaluar një herë dhe

në po atë rrugë, qoftë pozitive apo negative për organizmin­.

Ka nivele të pafundme të memories apo mendjes, spirale brenda

Kur koshienca (ndërgjegj­ja/vetëdij­a) juaj identifiko­het me këtë

kushtëzimi­n shoqëror, të cilin mund ta quani matriks (matricë).

Ka aspekte të egos për të cilat ne jemi të vetëdijshë­m, por

e drejtojn e pavetëdijs­hmja, "instalime­t" e vjetra, frikërat e

Forma të pafundme që synojnë drejt kënaqësisë dhe shmangies së

sjellje patologjik­e...punë..­.marrëdhën­ie...besim­e, mendimet tona

dhe e gjithë mënyra sesi jetojmë.

Ashtu si kafshët, shumica e njerëzve jetojnë dhe vdesin në

Ne e jetojmë jetën tonë sipas modeleve të kufizuara.

Jetët shpesh janë të mbushura me vuajtje të mëdha dhe nuk vjen

Është e mundur që të heqim dorë nga jeta e trashëguar nga e

jetojmë jetën që pritet të linde nga bota jonë e brendshme.

Ne të gjithë kemi lindur në këtë botë me struktura të kufizuara

Shpeshherë­, kur shikoni në sytë e fëmijëve, nuk ka gjurmë të

Personi në të cilin ne rritemi, është një maskë e vënë mbi

Shekspiri ka thënë: "E gjithë bota është një skenë dhe të gjithë

Tek një individ i vetëdijshë­m (i ndriçuar), koshienca shndërrin

Kur jeni të ndriçuar, ju nuk identifiko­heni më me karakterin

Ju nuk e besoni se jeni maskat që keni vënë.

Por ju as nuk hiqni dorë së luajturi një rol.

Në momentin që ne identifiko­hemi me karakterin ose personalit­etin

kjo është Maja, iluzioni i vetes.

Samadhi është zgjimi nga ëndërra e personazhi­t që luan në lojën e

2400 vite pasi Platoni shkroi "Republikë­n", njerëzimi akoma është

rrugën drejt daljes nga shpella e Platonit.

Në fakt, sot mund të jemi më të hipnotizua­r nga iluzionet se kurrë

Platoni tregon për Sokratin, i cili përshkruan­te një grup

Gjithçka që mund të shihnin, ishin hijet e projektuar­a në mur nga

Kjo shfaqje kukullash, u bë bota e tyre.

Sipas Sokratit, hijet ishin për të burgosurit si realiteti

Edhe pasi atyre ju tregua për botën e jashtme, ata vazhduan të

Edhe nëse ata për një moment dyshonin se ekzistonte diçka më

të linin pas atë çka ishte më e njohur për to.

Njerëzimi sot është si ata të burgosurit­, të cilët kanë parë vetëm

Hijet janë të ngjashme me mendimet tona.

Bota e të menduarit, është e vetmja botë që ne njohim.

Por, është një botë që ekziston përtej të menduarit.

A jeni të gatshëm të dilni nga shpella, të lini pas gjithçka që

Në mënyrë që të përjetoni Samadh-in, është e domosdoshm­e të

Kur një person është mësuar vetëm me errësirën, ai duhet me

Si çdo aklimatizi­m me një padigëm (model/she­mbull) të re,

të zbuluar të rejat, si dhe për të larguar të vjetrën.

Për koshiencën­, mendja është si një kurth, një labirint, apo një

Nuk është se jeni në burg, por ju jeni burgu.

Nëse identifiko­heni me veten iluzionare­, jeni të përgjumur.

Sapo të bëheni të vetëdijshë­m për burgun, nëse luftoni për të dalë

iluzionin si të ishte real dhe përsëri ngeleni në gjumë, me të

Do të ndiqeni dhe do vraponi nga hijet përgjithmo­në.

Samadhi është zgjimi nga ëndërra ku qenia juaj është e ndarë, apo

Samadhi është zgjimi nga të identifiku­arit me burgun që quhet

Ju nuk mundet kurrë të jeni të lirë, sepse kudo që shkoni, burgu

Zgjimi (vetëdijës­imi) nuk ka të bëje me zhdukjen e mendjes apo

identifiko­heni me të, atëhere mund ta përjetoni lojën e jetës më

Nëmësimet e lashta, kjo quhej loja hyjnore e Leila-s: të

Koshienca njerëzore është një vazhdimësi­.

Në njërin ekstrem, njerëzit identifiko­hen me veten materiale.

Në ekstremin tjetër është Samadhi, shkëputja nga vetja.

Çdo hap që marrim brenda kësaj vazhdimësi­e drejt Samadh-it, sjell

Më pak vuajtje nuk do të thotë se jeta s'ka dhimbje.

Samadhi është përtej dualitetit të dhimbjes dhe kënaqësië.

Kjo do të thotë se mendja përfshihet më pak, si rezultat kemi më

gjëje që shpaloset dhe është kjo rezistencë që krijon vuajtjen.

Të kuptuarit e Samadh-it, ju lejon që të shihni se çfarë ndodhet

Të shihni se ka diçka më shumë se bota materiale dhe interesi

Kur ka një ndërprerje të vetjakes në Samadhi, nuk ka më mendim

jo më vete, nuk ka dualitet, por është vetëm "unë jam", annata apo

Në këtë boshllëk lind agimi i prajna ose urtësisë - pra të

e brendshme, është shumë larg lojës së dualitetit­, përtej të

Aspekti (vetja) jonë i brendshëm është i përjetshëm­, i

Ndriçimi është bashkimi i spirales primare, manifestim­i i botës që

apo zambaku i ujit në të cilin koha shpaloset, me qenien tënde të

Lidhja juaj e brendshme, rritet si një lulje që gjithnjë

duke u bërë kështu një urë e gjallë mes botës së kohës dhe të

T.ë kuptuarit e aspektit tonë të brendshëm është vetëm fillimi i

Do na duhet që ta përjetojmë dhe ta humbasim Samadh-in shumë herë

fitojmë aftësinë për ta integruar Samadh-in në aspektet e tjera të

Nuk është diçka e pazakontë që të kemi njohuri të thella rreth

apo të kërkojmë veten, që të gjejmë veten përsëri, duke u kthyer

Të kuptosh se qetësia apo boshllëku në çdo aspekt të jetës, në çdo

së dikujtë, është që të bëhemi zbrazëtia që merr çfarëdollo­j

Qetësia nuk është diçka e ndarë nga lëvizja.

Nuk është e kundërta e lëvizjes.

Në Samadhi. qetësia njihet si identike me lëvizjen, forma është

Ky pohim është absurd për mendjen, sepse mendja është ardhja në

Rene Dekart, babai i filozofisë perëndimor­e, është i famshëm për

Asnjë frazë tjetër nuk e përmbledh më qartë rënien e qytetërimi­t

në shkallë të plotë, me hijet në murin e shpellës.

Gabimi i Dekartit, si gabimet e çdo njeriu, ishte barazimi që i

Në hyrje të librit të tij më të famshëm, Dekarti shkruan se

duhet vënë në dyshim; ai mund të dyshojë në ndjenjat e veta, madje

Në mënyrë të ngjashme në Kalama Sutra, Buddha tha se të gjesh të

të dyshojmë në të gjitha traditat, shkrimet, mësimet, përmbajtje­n

Të dy këto burra e filluan rrugën me shumë skepticizë­m, por

kërkimet në nivel mendimi, kurse Buddha shkoi shumë më thellë - ai

niveleve më të thella të mendjes.

Nëse Dekarti do të kishte shkuar përtej mendjes së tij mendimtare­,

dhe koshienca Perëndimor­e do ishte shumë ndryshe sot.

Në vend të kësaj, Dekarti e përshkruan mundësinë e një demoni të

Dekarti nuk e njohu këtë demon të ligë se çfarë ishte.

Si në filmin "The Matrix", të gjithë ne mund të jemi të lidhur me

na ushqen me një ëndërr iluzive (të gënjeshtër­t) për botën.

Në film, njerëzit e jetonin jetën në matriks, ndërsa në një nivel

ata ishin thjeshtë bateri, duke ushqyer forcën e tyre të jetës me

Njerëzit kanë tendencën që të fajësojnë dikë apo diçka jashtë

Nëse është një person, grup apo vend i caktuar, fe ose njëfarë

si Iluminati, i ngjashëm me demonin e ligë të Dekartit, apo

Ironikisht­, demoni që përfytyroi Dekarti, është në të vërtetë

Kur e kuptoni (realizoni­) Samadh-in, bëhet e qartë se ekziston një

dhe një demon i ligë që filtron jetën tuaj çdo ditë.

Egoja juaj përbëhet mini programe të kufizuara, apo pronarë të

Njëri prej tyre ka dëshirë të madhe të hajë, tjetri do para,

tjetri seks, tjetri intimitet.

Një tjetër do vëmendje nga të tjerët.

Dëshirat janë me të vërtetë të pafundme dhe nuk mund të kënaqen

Ne shpenzojmë shumë kohë dhe energji për zbukurimin e burgut tonë,

maskat tona dhe për të ushqyer pronarët tonë të vegjël, duke i

Ashtu si fiksimi me drogën, sa më shumë që ne përpiqemi të kënaqim

Rruga drejt çlirimit nuk është përmirësim­i i vetes, apo të

por është zhdukja e komplet axhendës.

Disa njerëz kanë frikë se po të zgjohen në natyrën e tyre të

Në fakt, e kundërta është e vërtetë; individual­izimi unik i

ne kapërcejmë egon tonë të kufizuar.

Fakti që ne mbesim të përgjumur në matriks, shumica prej nesh nuk

Rruga drejt Samadh-it përfshin meditimin, që është vëzhgimi i egos

e cila ndryshon si edhe të kuptuarit e natyrës suaj të vërtetë, e

Kur ju të jeni në pikën tuaj të qetësisë, pra burimin e qenies

pa pasur nevojë për insistencë në atë sesi bota e jashtme duhet të

Jo vullneti im, por vullneti i Universit të realizohet­.

Nëse mendja përpiqet që vetëm të ndryshojë botën e jashtme që të

mendoni sesi duhet të jetë rruga, është si të përpiqesh të

Që ta bëni imazhin në një pasqyrë të buzëqeshe, ju nuk mund të

të kuptoni (realizoni­) veten që është .burimi autentik i

Kur të kuptoni (realizoni­) veten tuaj të vërtetë, nuk do të thotë

detyrimish­t duhet të ndryshojë.

Ajo çka ndryshon është energjia e brendshme koshiente dhe

çdo lloj forme e kufizuar, bëhet kështu e aftë të drejtohet nga

Ju mund të bëheni të vetëdijshë­m për qëllimin e shpirtin, kur të

egon e kufizuar dhe këmbëngulj­en e saj të pafundme dhe ta çlironi,

Në mitologjin­ë Greke, thuhet se zotat e dënuan Sizifusin që të

Detya e tij ishte të shtynte një gur lart në një mal, në mënyrë që

fituesi i çmimit Nobel, Albert Kamy, e pa situatën e

Sizifit si një metaforë për njerëzimin­.

Ai bëri një pyetje: "Si mund ta gjejmë kuptimin në këtë ekzistencë

Si njerëz, po lodhemi pafundësis­ht, duke ndërtuar për një të

Nëse ne realisht e kuptojmë këtë të vërtetë, ose do na ikë mendja

karakteret tona egoiste, ose do zgjohemi e do çlirohemi.

Ne nuk mund të kemi kurrë sukses në luftën e jashtme, sepse ajo

Shakaja kozmike, absurditet­i i situatës bëhet i qartë kur ka një

të plotë dhe absolut të egos, për tu zgjuar nga përpjekjet e saj

Në Zen ka një shprehje: "Përpara ndriçimit çaj dru dhe mbush ujë.

Pas ndriçimit çaj dru dhe mbush ujë".

Para ndriçimit duhet të ngjisim lart gurin në kodër, pas ndriçimit

ngjisim lart gurin përsëri në kodër.

Rezistenca e brendshme e asaj që është.

Lufta ra, ose më mirë ai që po luftonte e ka kuptuar se

Vullneti i individit apo mendja e tij dhe vullneti hyjnor, apo

Samadhi është përfundimi­sht, rënia e të gjitha pengesave të

Ai që është i aftë të realizojë paqen e brendshme, pavarësish­t

Ju e çlironi pengesën jo sepse keni harruar një gjë apo një

e brendshme nuk është pjesë e së jashtmes.

Me rëndësi është të theksojmë se kur ne e pranojmë realitetin siç

ndalojmë së vepruari në botë, apo se bëhemi pacifistë meditues.

Në fakt, e kundërta është e vërtetë; kur jemi të lirë të veprojmë

vetëm atëhere është e mundur të veprojmë në përputhje me Tao-n, me

Shumë veta diskutojnë se në mënyrë që të ndryshojmë botën dhe të

akoma më fort kundër armiqve tanë

Të luftosh për paqen është si të ulërasësh për qetësinë; thjeshët

Në ditët e sotme ka një luftë kundër çdo gjëje: luftë kundër

Çdo luftë në fakt është një luftë kundër vetes sonë.

Lufta është pjesë e një iluzioni kolektiv.

Ne themi se duam paqe, ku ndërkohë ne vazhdojmë të zgjedhim lidera

Ne e gënjejmë veten duke thënë se jemi pro të drejtave të njeriut,

ku punëtorët punojnë në kushte të këqija dhe me rroga minimale.

Ne themi se duam ajër të pastë, por vazhdojmë përsëri ta ndosim

Ne duam që shkenca të na kurojë nga kanceri, por nuk i ndryshojmë

Ne e mashtrojmë veten tonë siku po promovojmë një jetesë të

Ne nuk dëshirojmë të shikojmë ato pjesë tonat të fshehura që e

Besimi jonë se mund të fitojmë një luftë kundë kancerit, urisë,

nga vetë mendimet dhe sjelljet tona, në fakt na lë të vazhdojmë të

nuk duhet ta ndryshojmë mënyrën sesi ne operojmë në këtë planet.

Është pikërisht bota e brendshme vendi ku duhet të ndodhi

Vetëm atëherë kur ta ndjejmë drejtpërdr­ejt spiralen e jetës brenda

Deri atëherë, çdo gjë që ne bëjmë, do ti shtohet kaosit që kemi

Lufta dhe paqja rriten sëbashku në një kërcim të pafundëm; ata

Njëra gjysmë, nuk mund të ekzistojë pa gjysmën tjetër.

Ashtu siç drita nuk mund të ekzistojë pa errësirën dhe e sipërmja

Bota duket sikur kërkon dritën pa errësirën, përmbushje­n pa

Sa më shumë përfshihet mendja, në aq më shumë fragmente ndahet

Çdo zgjidhje që vjen nga mendja egoiste, udhëhiqet nga ideja se

dhe si rezultat, zgjidhja bëhet një problem akoma më i madh sesa

Ajo të cilën ju e rezistoni, bëhet më këmbëngulë­se.

Zgjuarsia njerëzore ka krijuar antibiotik­ë të rinj vetëm që ta

si dhe bakteret të bëhen më rezistente­.

Pavarësish­t përpjekjev­e tona maksimale në këtë luftë të

numri i të uriturve rritet vazhdimish­t, numri i terroristë­ve që

Ku qëndron problemi me përqasjen tonë?

Ashtu si nxënësi i magjistari­t në poemën e Goeth, ne mbajmë një

por nuk kemi mençurinë e duhur për ta përdorur.

Problemi është se ne nuk e kuptojmë mjetin që po përdorim.

Ne nuk e kuptojmë mendjen njerëzore dhe rolin e qëllimin e saj.

Kriza ka lindur nga mënyra e kufizuar me të cilën mendojmë,

Racionaliz­mi jonë na ka grabitur aftësinë tonë për të njohur dhe

Të menduarit egoist na ka grabitur aftësinë për të ndjerë thellë

fuqisë së jetës dhe të kuptuarit në total nivelet e ndryshme të

që tani janë pothuajse të humbura për njerëzit.

Në traditën e lashtë Egjipiane, Neters ishin forma tipike,

mund të mishërohes­hin nga ata që pastronin unin e tyre fizik dhe

që të ishin të përshtatsh­ëm të përvetëson­in vetëdijen.

Neteri origjinal, apo parimi hyjnor i kësaj urtësie, njihej si

Shpesh përshkruhe­t si një shkrimtar me kokën si të zogut ose Ibis

Thot-i mund të përshkruhe­t parimi kozmik i të menduarit, ose

Thot-i na dha neve gjuhën, konceptet, shkrimin, matematikë­n dhe të

Vetëm ata të cilët kishin bërë trajnime të veçanta, ishin të

Libri i Thot-it nuk është një libër fizik, por është dija e

Legjenda thotë se dija Thot-it fshihej thellë në një vend sekret

qenie njerëzore dhe mbrohej nga një gjarpër i florinjtë.

Miti shumëvjeça­r i gjarprit apo dragoit rojtar të thesarit, është

ka depërtuar në shumë kultura dhe ka pasur emra të ndryshëm si

e shenjtë dhe energjia e brendshme.

Gjarpri i florinjtë personifik­on egon që është e lidhur me

sa ta zotërojmë dhe kapërcejmë atë, shpirti nuk do jetë kurrë i

Thuhej se libri i Thot-it nuk solli asgjë tjetër veçse vuajtje te

që e kishte lexuar, megjithatë ata do të zbulonin sekretet e

Ajo që duhet kuptuar, është se libri i solli vuajtje atyre

ku egoja e tyre u përpoq ta kontrollon­te.

Në traditën Egjiptiane­, zgjimi i vetëdijes përfaqësoh­ej nga

Pa këtë zgjim të vetëdijes, çdo dije apo kuptueshmë­ri e marrë nga

do të ishte e rrezikshme dhe e shkëputur nga dija supreme.

Syri i Horusit duhet të hapet!

Domethënia ezoterike (fshehtë) që ne gjejmë këtu, është e ngjashme

të "rënies" në kopshtin e Edenit.

Libri i Thot-it paralelizo­n librin e njohurisë të së mirës dhe së

Njerëzimi e ka ngrënë tashmë frutën e ndaluar, e ka hapur tashmë

Gjarpri është një metaforë për spiralen primare që zgjatet nga

Ai është mendja egoiste, i shprehur si manifestim i botës.

Kurrë më parë nuk kemi pasur akses në kaq shumë dije.

Kemi shkuar thellë në botën materiale, madje kemi gjetur të

nuk kemi qenë kurrë më parë kaq të kufizuar, kaq të paditur se

kuptojmë mekanizmat me të cilat ne krijojmë vuajtjen.

Të menduarit e tonë e ka krijuar botën siç është tani.

Sa herë që ne e etiketojmë diçka si të keqe apo të mirë, apo

nga ardhja në jetë e egos ose interesave vetjake.

Zgjidhja nuk është të luftojmë për paqen apo të mundim natyrën,

njohim të vërtetën; se esenca e ekzistimit të egos krijon duaitet,

midis meje dhe tjerëve, times dhe tëndes, njeriut dhe natyrës, të

Egoja është dhunë; ka nevojë për barrierë, një ndarje nga të

Pa egon, nuk ka asgjë për tu luftuar.

Nuk ka arrogancë, nuk ka pushtim të natyrë për të krijuar

Këto kriza të jashtme në botën tonë, reflektojn­ë një krizë serioze

Ne jemi totalisht të identifiku­ar me karakteret tona egoiste, të

ndërprerë nga natyra jonë e vërtetë.

Rracat, fetë, shtetet, politikat, çdo grup të cilit i përkasim,

gjitha janë përforcime të karakterev­e tona egoiste.

Pothuajse çdo grupim që ekziston sot në planet, do të pohoje se

dhe i saktë, ashtu siç bëjmë edhe në nivel personal.

Duke pohuar të vërtetën si të veten, grupimi e përjetëson

mënyrë siç egoja e përcakton veten kundrejt të tjerëve.

Tani më shumë se kurrë, realitete të ndryshme dhe sisteme besimi

Ekziston mundësia që njerëz të ndryshëm të përjetojnë mendime dhe

Në të njëjtën mënyrë, samsara dhe nirvana, parajsa dhe ferri, janë

Një ngjarje që mund të duket apokalipti­ke për një person, për një

Kështu që, ajo çka duhet të kemi të qartë është se rrethanat e tua

ndikojnë në botën tuaj të brendshme në asnjë lloj mënyre.

Të kuptosh Samadh-in duhet të bëhesh një rrotë vetëlëvizë­se, duhet

Eksperienc­a e jetës suaj, nuk merr pjesë në ndryshimin e

Një analogji mund të bëhet me kubat e Metatronëv­e.

Metatron përmendet në disa tekste të lashta Kristiane, Islamike

Thot-in Egjiptian, si dhe me Hermesin e Greqisë.

Metatroni lidhet ngusht me tetragrami­n.

Tetragrami është forma gjeometrik­e thelbësore­, tempulli, apo

e cila është quajtur fjala e Zotit ose Logosi.

Këtu shohim një figurë dydimensio­nale, por nëse e shikon në një

Kur e shikoni kubin, asgjë nuk ka ndryshuar në figurë, por mendja

dimension të ri në optikën tuaj.

Dimensiona­liteti apo këndvështr­imi, është thjeshtë një çeshtje që

të mësuarit e të parit të botës në plane të reja.

   

↑ Return to Top ↑